Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2008 14:13 - Нашественици във френското кино
Автор: kinonovini Категория: Забавление   
Прочетен: 2855 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.10.2008 14:19


Избрано от cinefish.bg

Свикнали сме често да гледаме френски актьори във филми произведени извън Франция. Жюлиет Бинош спечели „Оскар” за изпълнението си в „Английският пациент”. Фани Ардан делеше екран с Кейт Бланшет в „Елизабет”.

Матийо Касовиц не само, че се снима в „Мюнхен” на Спилбърг, но и режисира в Щатите „Готика” и “Babylon A.D.”, а Марийон Котиар партнира на Ръсел Кроу в „Добра година” преди да остане завинаги в историята с ролята на Едит Пиаф.

imageПо-рядко срещаме имената на чуждестранни актьори във френските филми. Безспорно Люк Бесон е режисьорът, който най-често снима „чужденци” в своите продукции. Натали Портман дебютира в „Леон”, където играят още Гари Олдман и Дани Айело. По-късно в „Петият елемент” на френска почва се вихри и Брус Уилис, в компанията на Мила Йовович, Крис Тъкър и отново Гари Олдман. Това е филмът, с който започва и връзката между Бесон и Йовович, по време на която двамата създават и „Жана Д‘Арк”. А в актьорския състав на филма присъстват имената на Дъстин Хофман, Фей Дънауей и Джон Малкович.



imageВъв филмите, които Бесон продуцира също откриваме имена на известни актьори, които не са родени във Франция. В актуалния „Твърде лично” участват Лиам Нийсън, Маги Грейс и Фамке Янсен, а в предстоящия трети „Транспортер”, този път изцяло френска продукция, отново главната роля е поверена на Джейсън Стейтъм.

imageЗа Моника Белучи Франция е като втора родина и френските филми с нейно участие са дори повече отколкото италианските. В половината от френските заглавия тя играе заедно със съпруга си Венсан Касел – „Необратимо”, „Доберман”, „Тайни агенти”…

Още една италианка често се снима във френски продукции. Валерия Голино участва в хитовете „36”, „Сан Антонио” и „Моето място под слънцето”. На Фанфан Лалето му е писано да бъде с актриса, която не е французойка. В първата версия на Жерар Филип партнира италианката Джина Лолобриджида, а в новата до Венсан Перез застава испанката Пенелопе Крус.
image
Англичанката Кристин Скот Томас също е от малкия брой желани чужди актриси. Във филмографията й присъстват заглавия като „Малки рани”, „Арсен Люпен” и „Дубльорът” заснети във Франция.
imageИспанецът Серхи Лопес е един от малкото чужденци, награден със „Сезар” за най-добра мъжка роля за изпълнението си в „Приятелят Хари”.

И накрая Джереми Айрънс, който застана до Патрисия Каас в единственото й изпълнение на голям екран във филма на Клод Льолуш „И сега дами и господа.”




кино програма - cinefish.bg
dvd програма - cinefish.bg
филмови новини - cinefish.bg
боксофис -cinefish.bg



Тагове:   нашественици,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kinonovini
Категория: Забавление
Прочетен: 564180
Постинги: 516
Коментари: 167
Гласове: 211
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031