Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2008 20:24 - Черните комедии
Автор: kinonovini Категория: Забавление   
Прочетен: 493 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.10.2008 20:29


Избрано от cinefish.bg

Има такива филми, в които смехът и трагедията вървят ръка за ръка. Майсторлъкът начерните комедии се състои в това да намериш точната дозировка между забавните и трагичните моменти. Нещо, което владее до съвършенство големият Алфред Хичкок. Той винаги успява да тушира напрежението в своите филми със солидна доза черен хумор. Пък и самият Хич обича да се шегува по неподправен начин, например когато го питат какво е използвал вместо кръв в култовата сцена под душа в “Психо”(1960), той невъзмутимо отвръща: “Разтопен шоколад”.

Още няколко големи имена в киното задължително залагат на черния хумор в своите филм. Макар че рядко прави комедии, Мартин Скорсезе винаги се старае да вмъкне лека ирония при изграждането на своите герои. Все пак един от първите му късометражни филми се казва “Голямото бръснене” и в него главният герой се бръсне до... смърт. Смъртта и леенето на кръв могат да изглеждат изключително забавни, когато зад камерата е Куентин Тарантино (спомнете си епизода с неволното убийство в колата в “Криминале” (1994). За режисьори като Педро Алмодовар и Тери Гилиъм също може да се каже, че успешно редуват в своите филми комичното с драматичното и трагичното.

И Франк Оз ще ни демонстрива тази седмица своя принос в жанра черна комедия с красноречивото заглавие “Смърт на погребение” (2007). Оз, който редува изявите си като режисьор на успешни комедии (“Няма скрито покрито” (1997), “Боуфингър” (1999) с озвучаването на Йода в сагата “Междузвездни войни”, е забъркал убийствен коктейл от колоритни характери, семейни тайни и щипка синтетични наркотици. Този филм е повод да си припомним 10 други култови черни комедии.

image“Арсеник и стари дантели” (1944)
Истинска класика в жанра е тази екранизация по пиесата на американския актьор и драматург Джоузеф Кесълринг. Любопитното е, че тя е заснета преди премиерата на самата пиеса, която става абсолютен хит на Бродуей. Кари Грант е в стихията си като Мортимър Брустър, заобиколен от двете си лели, които забъркват отровни коктейли, и двама луди братя, от които се опитва да предпази младата си съпруга.

imageВойната на семейство Роуз” (1989)
Дани де Вито е майстор на черния хумор още от своя дебют като режисьор (“Изхвърли мама от влака” (1987), но този филм си остава ненадминат. Израждането на любовта между двама души, които минават през най-отвратителните удари под кръста в името на семейната къща, никога не е изглеждало по-ужасяващо на екрана. Но пък дуелът между Майкъл Дъглас и Катлийн Търнър отдавна се е превърнал в култов и съответно в обект на множество имитации.


image“Кошмари преди Коледа” (1993)
Възможно ли е да има анимационна черна комедия? Да, ако зад подобен проект стои името на Тим Бъртън. Той в случая е само сценарист и продуцент, но разчупва клишетата с този филм, в който кралят на Хелоин Джак Скелингтън решава да замести дядо Коледа при разнасянето на подаръците. Бъртън си остава ненадминат майстор на комбинацията между готически ужас и анимационна комедия, която по-късно ражда нов шедьовър – “Булката труп” (2005).


imageНям свидетел” (1994)
Далеч преди Тимур Бекмамбетов, този филм отбелязва първия руски пробив в Холивуд с оригиналната комбинация между филм на ужасите и комедия. Идеята за нямата свидетелка на убийства, която не може да избяга, затворена в западнало филмово студио (дали наистина “Мосфилм” е такова?), не е оригинална, но е заснета много добре и със страхотно чувство за хумор. В нея своята последна роля играе сър Алек Гинес.



imageЧетири стаи” (1995)
В истински ад се превръща първият работен ден на мъж, започнал работа като пиколо в западнал хотел. Ролята е писана за Стив Бушеми, но в крайна сметка я получава друг любимец на Тарантино – Тим Рот. Филмът е посрещнат на нож от критиците, които все още са под силното впечатление на “Криминале” (1994), но въпреки всичко в него ги има всички задължителни съставки за жанра, пък и актьорския състав е подбран превъзходно.


imageФарго” (1996)
Нескопосани убийци, глупави измамници, опръснани с кръв пари – това са любимите съставки във филмите на братя Коен. Тук те са събрани накуп в първия им шедьовър, добил огромна популярност и отличен с купища награди. Коен са известни с черното си чувство за хумор, което демонстрират и в римейка на “Убийците на старата дама” (2004), и в новия си филм “Burn After Reading” (2008), който се надяваме да видим у нас.



image“Да умреш за” (1995)
Още една жена е решена да направи всичко, само за да постигне целта си. В случая с героинята на Никол Кидман, става въпрос за кариерата на телевизионна журналистка, но понеже съпругът й се явява пречка в това начинание, той трябва да бъде отстранен. Филмът на Гюс ван Сант е рядък пример за успешен филм по истински случай. С него Кидман загатва за своя талант и печели първата си голяма награда - “Златен глобус” за комедийна актриса.


imageКабелджията” (1996)
С този филм Джим Кери счупи всички рекорди за хонорар в средата на 90-те, получавайки скромните за днешните мащаби 20 милиона долара. Известният комик отново демонстрира своите маймунджилъци и уникални физиономии като кабелен техник на границата на лудостта, но това не е в състояние да спаси филма от провал. Все пак Кери е идеален за жанра черна комедия и се представи много по-добре в “Лемъни Сникет: Поредица от злополучия” (2004).



imageМного лоши неща” (1998)
Никога не заставайте на пътя на една булка, сякаш иска да ни каже Питър Бърг. В своя режисьорски дебют той се проявява като почитател на братя Коен и Дани Бойл, особено на неговия филм “Плитък гроб” (1994). Вместо радостни сватбени емоции, числото на труповете тук непрекъснато се покачва, но и това не е в състояние да откаже героинята на Камерън Диас да извърви своя път към олтара или... ада.



imageУбийствени мадами” (1999)
Явно някои жени могат с лекота да се превърнат в злобни кучки и да минат през трупове, за да стане това, което са си наумили. Особено когато на карта е заложено първото място в конкурс за красота. Бившата победителка сега иска дъщеря й да получи короната на всяка цена, минавайки през “неволни” опити за покушение над другите претендентки. Това определено е филмът с най-якото рекламно изречение: “Може да има само една кралица на красотата. Опитайте се да я улучите!”

 

кино програма - cinefish.bg
dvd програма - cinefish.bg
филмови новини - cinefish.bg




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kinonovini
Категория: Забавление
Прочетен: 563635
Постинги: 516
Коментари: 167
Гласове: 211
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031