Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
21.09.2017 19:30 - Ще се отдели ли Каталония? Димокраси vs. народната воля
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 5151 Коментари: 3 Гласове:
-6

Последна промяна: 21.09.2017 19:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В Каталония в момента е неспокойно. Испанското правителство с всички сили се опитва да попречи на референдума - вече иззеха бюлетините и арестуваха редица каталонски активисти. Но репресиите не дават нужния ефект.

Опитите за сплашване имат по-скоро обратен ефект. На демонстрациите в Барселона се събират все повече хора, а организаторите на референдума показват решителност въпреки заплахите и натиска на Мадрид.

Тази история няма пряко отношения към родната действителност и някой може да възрази и да ми отговори "кво се занимаваш с тия испанци, гледай си нашите проблеми". И все пак. Щом Щатите толкова усилия хвърлят в пропагандата на своите "ценности" (малко ли соросоиди има около нас, техни последователи има дори в блога), а родните журналисти усърдно ни натрапват "прелестите" на западния модел и "демокрацията", то подобни примери от други европейски държави са важни и за нас.

Референдума в Каталония от една страна е поредния пирон в ковчега на европейското единство. Бюрократите от Брюксел и Меркел все ни разказват, че Европа била единна, че гледала в една посока и т.н.

Не им стига финансовата криза в Еврозоната, бежанците, които вече и без това превърнаха европейското единство в мит, и Брекзит, ами сега и Испания. Каталония може да си остане в ЕС дори и отделно от Испания, това не е проблем. Проблема е по-скоро идеологически. Погледнато отстрани изглежда, че вместо да обединява Евросъюзът води до хронична криза. Това съответно подхранва бунтовническите настроения сред щатските и западноевропейски сателити и ги прави по-несговорчиви. По-несговорчиви в смисъл, че някои от васалите имат наглостта да говорят, че имат национални интереси. Национални интереси и Евросъюзът (както и НАТО) са две несъвместими понятия. За западния олигархат суверенитетът е като чума, тъй като той му пречи да преследва финансовите и политическите си интереси. Съответно, при подобен хаос в европейските редици на Брюксел (и Берлин) му става все по-трудно да налага решенията си на членките на съюза.

Второ, каталонския референдум демонстрира двойните стандарти на американците, които на всеки ъгъл разправят за демокрацията и волята на народа. Излиза, че когато на Вашингтон му е изгодно, хората и преврати могат да устройват, и референдуми. В Украйна "кървавия" режим на Янукович потискаше волята на народа, съответно те имаха пълното право на преврат. В Крим проведоха референдум, но САЩ не са съгласни, тъй като резултата на референдума не ги устройва. Тоест ако волята на народа не отговаря на американските интереси, дадения народ няма право на волеизявление.   

В Каталония референдума не е санкциониран от Вашингтон, съответно каталонците са сепаратисти и нямат право на референдум. Не виждам западните медии да разказват, че испанските власти нарушват правата на народа, който иска да изрази волята си. И че полицията бие беззащитните мирни протестиращи, които искат демокрация. Всичко каквото прави испанското правителство е правилно според щатските и европейски либерали.

Когато откъснаха Косово от Сърбия, американците нарекоха това демократично право на косовския народ. Там обаче референдум нямаше и Косово се отдели от Сърбия по решение на тогавашния косовски парламент, съставен от представители на албанската мафия. Косовските сърби никой не ги питаше искат ли да се отделят от Сърбия, тъй като против тях в същото време се извършваха етнически чистки, а щатската авиация бомбардираше Белград, при това основно подбираше цивилни обекти. Въпреки това западната пропаганда смята, че случилото се с Косово е законно и справедливо. 

И къде тук е демокрацията и правото на народа на самоопределение? По същата логика излиза и че каталонците се борят за демокрация, при това мирно и цивилизовано за разлика от косовските албанци. Европейските елити обаче не искат и да чуват за никакви каталонци и за техните желания.

Междувременно Тръмп в залата на ООН вчера спомена Венецуела и дори намекна, че може със сила да сменят режима в Каракас. Напомням, че през лятото прозападната опозиция се опитваше да свали правителството във Венецуела, а западните медии (начело с щатските) поведоха пропагандистка кампания срещу президента Мадуро, наричайки го диктатор, който измъчва народа си. Властите на Венецуела обаче не се пречупиха и не повториха съдбата на украинския Янукович. Именно затова от Вашингтон заплашват Мадуро с пряка намеса.

Дали действията на САЩ са демократични и законни мисля, че може да решите и сами. Е, в Испания в момента ситуацията е сходна. По американска логика излиза, че испанските власти са диктаторски и тъпчат правата на свободолюбивите каталонци. В такъв случай ще бомбардира ли натовската авиация Мадрид?

Естествено, че не! Демокрацията може да е правилна и неправилна, в зависимост от ситуацията.

Ще успее ли каталонския референдум? Шансове има, но са малки. Дори и референдума да бъде успешно проведен и мнозинството да каже "да", реалния процес може да отнеме много време и да бъде вкаран в задънена улица от испанските власти. Но да видим. Щом каталонците искат да се самоопределят, то те имат право да го направят. Нали това е идеята на демокрацията, за която всеки ден дрънкат по телевизора. Или не?...       

  
 

 



Гласувай:
5



1. pando - 100 %
21.09.2017 20:35
ISTINA!
цитирай
2. barin - Не вярвам да се отдели, но на няколко ...
22.09.2017 07:30
Не вярвам да се отдели, но на няколко пъти беше на път. Мисля, че Европа ще спаси положението, както преди с Белгия, когато искаше. Европа уж иска да е единна, а Шотландия за малко да не се отдели от Великобритания. Така ми се вижда, не налагам мнението си.
Поздрави!
цитирай
3. worldissue - Вероятно няма да се отдели, дейс...
22.09.2017 14:35
Вероятно няма да се отдели, действително. Мадрид ще направи всичко възможно, за да го предотврати. Така или иначе, испанските власти ги чакат още много главоболия в бъдеще.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3216234
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031